Saját online áruházat nyitott a Kárpátia Borház

A külhoni magyar borvidékek legkiválóbb borait felvonultató karpatiaborhaz.hu webáruház lehetőséget teremt arra, hogy a leendő vásárlók otthonuk kényelméből is válogathassanak a Kárpátia Borház egyedülálló felvidéki, őrvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi és délvidéki borkínálatából; hogy böngészhessenek az aktuális ajánlatok között; vagy éppen megismerjék, és újra „visszaszeressék” a Kárpát-medence történelmi borvidékeit és mai, elhivatott magyar borászainak remekeit.

A számítógépről, laptopról, táblagépről és telefonról egyaránt könnyen elérhető karpatiaborhaz.hu webáruházat úgy építették fel, hogy a vásárló minél könnyebben tájékozódhasson az adott kínálatról.

Az áruházban borrégiók, borfajták szerint is lehet keresni, ugyanakkor exkluzív, díszdobozos válogatások segítik azokat, akik e különleges borokkal megajándékozni szeretnének valakit. 

Az érdeklődők minden egyes terméknél megtalálják annak részletes adatait, érdekes háttérinformációkat tudhatnak meg az adott bort előállító pincészetről, sőt, értékelhetik is a terméket.

Azoknak, akik még ennél is könnyebben szeretnének választani, egy gyorsan áttekinthető, „lapozható” borkatalógus is rendelkezésére áll, az itt kiválasztott bor nevét az oldal keresőjébe beírva juthatunk el egyenesen a kiválasztott termékig.

Akár regisztrált vásárlóként, akár vendégként érkezünk a pénztárhoz, a vásárlás menete egyszerű és biztonságos.

\"\"

A Kárpátia Borház

A Kárpátia Borház a Kárpát-medencei - felvidéki, őrvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi és délvidéki - külhoni magyar borvidékek piacra segítését, értékesítését és színvonalas arculati megjelenését segítő nemzetpolitikai vállalkozás. A külhoni magyar történelmi borvidékek bemutatása mellett felvállalja, hogy nagykereskedésében, kiskereskedelmi hálózatában és webáruházában új piacokat teremt a külhoni magyar borászatok számára a Kárpát-medencében és egész Közép-Európában.

Hisszük, hogy a magyar bor határtalanul segítheti nemzetünket és képes sok tekintetben újraegyesíteni a Kárpát-medence energiáit. A bornak mindig is fontos szakrális szerepe volt a magyarok életében, megkérdőjelezhetetlen helyet töltött be a mindennapok egyéni és közösségi kapcsolatainak alakításában és megélésében. Valljuk, hogy a Kárpát-medence magyar borainak pótolhatalan nemzetösszetartó ereje van. Az elmúlt évek során a magyar bornak ezt az egyedülálló szerepét ismerte fel a Kárpát-medence Intézet, amely biztos hátteret nyújt a Kárpátia Borház program és vállalkozás elindításához. Programunk része a Kárpátia Borház Nagykereskedés, amely befogadója, bemutatója és segítője valamennyi külhoni magyar borász legjobb borainak, valamint külön figyelmet szentel a Belső-Magyarországi egyedi borkínálatnak is, a régi magyar szőlőfajtáktól a kéknyelű borok legteljesebb választékáig.

Vállalkozásunk fontos célkitűzése, hogy a bornagykereskedés mellett - a Kárpát-medence legfontosabb városaiban - Kárpátia Borház néven bortékákat hozzunk létre, amelyek Szegedtől Kolozsvárig színvonalas feltételeket biztosíthatnak különleges borkóstolóknak, kulturális, turisztikai programoknak és az egyedülálló magyar borvilág újjáépítésének.

 

Megújul a Nógrádi Könyvtár

Losoncon, az egykori történelmi városközpontban, patinás épületben székel a Nógrádi Könyvtár. A források szerint az épület telke a 19. században Schmidl Albert, a trieszti biztosítótársaság ügynökének tulajdonában volt, amelyet 1886-ban adott át utódjának, Hammermüller Ignácnak. Majd 1900-ban a Takarék és Hitelbank tulajdonába került. Az itt álló földszintes épületet lebontották, és két év alatt felépítették az eklektikus, neobarokk, szecessziós elemeket tartalmazó emeletes épületet, melyet 1902. október 13-án adtak át rendeltetésének. A Nógrádi Művelődési Központ és a Nógrádi Könyvtár 1975-től használja az épületet.

A losonci Városi Könyvtár újkori története 1851-ben kezdődött. A református egyház ezt megelőzően is rendelkezett könyvtárral, de azt a város 1849-es augusztusi felégetése elpusztította. Az új városi könyvtár alapjait Kubinyi Ágoston vetette meg, aki 200 kötetet ajándékozott a városnak. Állománya gyorsan gyarapodott, 1914-ben már több mint 25 ezer kötete volt. A világháborúk és országváltások a könyvtár állományát is megtizedelték. A háborút túlélt könyvtárak maradványaiból jött létre 1958-ban a mai járási könyvtár alapja, amely a Herz utca egyik épületében kapott helyet, innen költözött a Masaryk utcába, a Corso/Astória kávéház egykori épületébe.

A járási könyvtár 1975-ben költözött a mai helyére, az egykori Takarék és Hitelbank épületébe, és 1996-ban vette fel a Nógrádi Könyvtár nevet.

A könyvtár jelenlegi állománya mint-egy 120 ezer kötetet számlál, ebből több mint 22 ezer magyar nyelvű. Közel 3000 regisztrált olvasójuk és évente átlagosan 45 ezer látogatójuk van.

A könyvtár az olvasói szolgáltatások mellett számos irodalmi és kulturális rendezvénynek, kiállításnak ad otthont. A magyar és szlovák nyelven tartott előadások, író-olvasó találkozók, gyermekprogramok mind azt a célt szolgálják, hogy így is behozzák a könyvtárba az érdeklődőket, és felhívják a figyelmet az olvasás fontosságára. Magyar nyelvű rendezvényeik a Szót Értők Társasága találkozói, amelyeken bárki részt vehet, aki érdeklődik a magyar irodalom, az írók, költők élete, a régi és új könyvek, korabeli kiadványok iránt. Kezdeményezője és ötletgazdája Tóth Dóra, a könyvtár részéről pedig Zora Nagyová vállalta a találkozók megszervezését és a vendéglátók szerepét.

A magyarországi Mikes programnak köszönhetően az idén 400 magyar nyelvű könyvet sikerült ingyenesen beszerezniük.

Ahogy minden intézményre, a Nógrádi Könyvtár tevékenységére is rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozás. Ezért amit lehetett, igyekeztek az online térben megvalósítani. A Kármán József Színház tagjainak közreműködésével havonta magyar nyelvű felolvasásokat, élő közvetítéseket is biztosítanak az érdeklődők számára.

A május elején kezdődött felújítási munkálatoknak köszönhetően a könyvtár egyik épületszárnya belsőleg teljesen megújul.

A megye mintegy 320 ezer eurós támogatásának köszönhetően széles körű beruházások valósulhatnak meg. A munkák során a szakirodalmi és a gyermekrészleget összevonják, illetve az új felvonónak és az akadálymentes bejáratnak köszönhetően a mozgásukban korlátozott látogatók is használhatják majd az emeleten lévő közösségi helyiségeket. A már említett felújítási munkák mellett a rekonstrukció során a két egyesített részleg számára megépül egy központi pult, az emeleten közösségi terek jönnek létre, elkészül egy félemelet is, ahol a szerverhelyiség kap helyet, illetve új számítógépes hálózatot alakítanak ki. Kicserélik az elavult elektromos vezetékeket, modernizálják a fűtésrendszert, az épület szellőzését és a légkondicionálást. Jövőre a tetőszerkezet felújítását tervezik, így fokozatosan kívül-belül megújul az épület. A felújítási munkák nem befolyásolják a részlegek működését. A könyvtár a higiéniai előírások betartásával, a megszokott nyitvatartással működik.

Fotó: Magyar Jelenlét